Hoe lijntypes optimaal gebruiken binnen ASD Beton

In de module Reinforcement van AutoCAD Structural Detailing is er een verschil in de werking van de lijntypes die behoren tot wapeningsentiteiten en lijntypes die behoren tot AutoCAD-entiteiten. Dit kon ervoor zorgen dat bovenwapening die weergegeven wordt als een stippellijn er anders uitziet dan een stippellijn die getekend is op dezelfde layer met het AutoCAD-commando ‘line’.

i-Theses heeft een werkmethode uitgewerkt om dit probleem te verhelpen.

  1. Ga naar de Properties van de lijntypes.

  1. In het Properties-palette verander je de ‘linetype scale’ die standaard op 1 staat.
  • Indien je werkt in mm (zie het tabblad Units bij de Job Preferences), laat je dit op 1 staan.
  • Indien je werkt in cm, verander je de waarde bij ‘linetype scale’ naar 0,1.
  • Indien je werkt in m, verander je deze waarde naar 0,01.
  1. Teken nu de bovenwapening en een stippellijn. Merk op dat deze nu dezelfde grootte hebben.

  2. Indien het lijntype voor beide types verandert dient te worden, kan gebruik gemaakt worden van het commando ‘ltscale’. Hier kan je dan een schaalfactor ingeven voor beide types lijn.  3. Ook naar het printen toe is er een oplossing uitgewerkt. Stel er wordt een plaat met bovenwapening afgeprint op 1/20 en een plaat op 1/50. Dan krijg je onderstaande resultaat in paperspace:  4. Er is duidelijk een verschil te zien in de grootte van de lijnen in de plaat op 1/20 en in de plaat op 1/50. Dit kan opgelost worden door het commando ‘psltscale’ in te geven en deze waarde op 1 te zetten. De tekening dient dan wel nog geregenereerd te worden.

Opmerking: in ASD is het niet mogelijk om de waarde psltscale te wijzigen. Maak in ASD gebruik van het commando RBCT_LTSERV.

Meer informatie? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contacteer ons op 09/331 77 00